a) Úvodní ustanovení
Vnitřní řád školní jídelny je vydán v souladu s § 30 zákona č. 561 Sb.. Provoz školní jídelny se řídí vyhláškou 107/2008 o školním stravování, vyhláškou 137/2004 o hygienických požadavcích na stravovací služby, vyhláškou 84/2005 na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích.
b) Práva a povinnosti dětí, zákonných zástupců a pedagogických pracovníků
- Děti dodržují pravidla kulturního chování, řídí se pokyny pedagogů a dalších oprávněných osob. Děti jsou vedeny k šetrnému zacházení s majetkem mateřské školy.
- Jsou vytvořeny podmínky pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví dětí. Děti jsou chráněny před sociálně patologickými jevy ( v mateřské škole jsou informační cedule o zákazu kouření v celém objektu, nesetkávají se zde s alkoholem, ani drogami a jinými návykovými látkami, ani s nežádoucími projevy chování, které by se v negativním smyslu odchylovaly od norem a hodnot uznávaných společností). Dále jsou děti chráněny před projevy diskriminace (např. Kriteria pro přijímání dětí), nepřátelství nebo násilí (každodenně pravidelně ve třídách).
- Dítě, které je přítomno v mateřské škole se stravuje vždy.
- Zákonný zástupce má právo vznášet připomínky a podněty k práci školní jídelny u ředitelky mateřské školy.
- Zákonný zástupce má povinnost informovat ředitelku o změně zdravotní způsobilosti dítěte (alergie), v době nemoci neprodleně dítě omluvit a dobu respektovat.
Odhlašování stravného:
- Stravné je nutné odhlásit osobně nebo telefonicky do 8.30 hodin každého dne provozu na telefon 352693417, 721843121.
- Zákonný zástupce má povinnost dodržovat pravidla plateb stravného.
c) Provoz a vnitřní režim školní jídelny
Harmonogram provozu:
Kuchyně
- 6:00 – 8:30 – příprava příloh, surovin, nákup, zhotovení přesnídávek, nahlášení strávníků
- 8:45 - výdej přesnídávek do kuchyněk, příprava nádobí podle počtu dětí
- 8:45 – 11:45 - příprava hlavního chodu
- 11:45 - výdej polévky
- 11:55 - výdej druhého chodu (začíná se ve třídě Louka)
- 12:30 - 14:30 - mytí nádobí, vytírání kuchyně, kuchyněk, sanitace, mytí lednice, mrazáku, škrabky, skladů s potravinami
Provoz kuchyněk
- 8:30 - příprava nádobí
- 9:30 - mytí nádobí
- 12:30 – 14:00 – mytí nádobí, vytírání, příprava nádobí k svačině
Pitný režim:
- Voda + sirup po celý den ve třídách
- Přesnídávka – ochucené mléko, čaj
- Oběd - sirup, čaj, ředěný džus, minerálka
- Svačina - ochucené mléko, čaj, džus
Pravidla pro platbu stravného:
Platbu lze platit převodem na ČÚ mateřské školy, ve výjimečných případech do pokladny mateřské školy. Stravné se platí za daný měsíc podle skutečnosti (tedy pozadu) a to vždy do 15. dne každého následujícího měsíce. Při platbě je nutné uvádět variabilní symbol dítěte. Přehled o všech platbách je veden v účetnictví mateřské školy a informace jsou k dispozici na vyžádání zákonným zástupcem dítěte.
Cena stravného:
Děti jsou zařazovány podle věku, kterého v daném školním roce dosáhnou (od 1.9. do 31.8.).
Věková hranice do 6 let | 30,-Kč (přesnídávka, oběd, svačina) |
Věková hrabice do 7-10 let | 32,-Kč (přesnídávka, oběd, svačina) |
Zaměstnanci | 30,-Kč ( hlavní jídlo) |
Věková hranice 6 let | |
Přesnídávka | 7,- Kč |
Oběd | 17,- Kč |
Svačina | 6,- Kč |
Věková hranice 7-10 let | |
Přesnídávka | 7,- Kč |
Oběd | 19,- Kč |
Svačina | 6,- Kč |
Ceny stravného se řídí rozpětím finančních normativů podle vyhlášky 107/2008 Sb., o školním stravování. Výše uvedené ceny stravného jsou platné od 1.12.2013.
d) Hygiena provozu
Provoz školní jídelny probíhá při dodržování veškerých hygienických předpisů. Všichni zaměstnanci mají zdravotní průkazy a podrobují se pravidelným preventivním prohlídkám u smluvního lékaře. Zaměstnanci jsou průběžně seznamováni s veškerými předpisy, které souvisí se školním stravováním.
Důraz je kladen na čistotu ploch, strojního vybavení, nástrojů potřebných k přípravě a výdeji pokrmů a veškerého nádobí. Kuchařka musí dodržovat postupy při přípravě pokrmů, zamezit křížení prostor a případně kontaminaci tepelně zpracovaných pokrmů. Při vaření je sledována teplota pokrmů, po vaření je teplota přeměřena, je zabráněno poklesu teploty pod stanovenou hodnotu. Před každým výdejem je teplota pokrmů kontrolována a zapisována.
e) Přejímka zboží
U přejímky zboží se věnuje zvýšená pozornost záručním lhůtám a kvalitě . Zboží je dodáváno výhradně českými dodavateli. Důraz je kladen na potravinové složení veškerých potravin a výběru surovin, které jsou vhodné pro děti.
f) Závěrečné ustanovení
Vnitřní řád školní jídelny byl projednán dne 29.5.2014 a schválen ředitelkou mateřské školy. Platnost vnitřního řádu školní jídelny začíná od 30.5.2014.
Kynšperk nad Ohří dne 29.5.2014
Milena Valešová, ředitelka